Proteiny - základní informace
Jedná se o přípravky určené k navýšení příjmu bílkovin. Tyto přípravky můžeme rozdělit podle zdroje bílkovin, kterými nejčastěji jsou:
- syrovátka (whey)
- kasein
- vícesložkové proteiny
Syrovátka je nejčastěji využívaným zdrojem bílkovin. Zdrojem bílkoviny je kravské mléko. Mezi výhody syrovátkové bílkoviny patří vyšší obsah BCAA oproti ostatním zdrojům, vysoká biologická hodnota (100), lehká stavitelnost a krátká doba vstřebatelnosti. Použití je vhodné především ve chvílích potřeby rychle stravitelných bílkovin, např. ihned po tréninku nebo ráno po probuzení. Dle zpracování tyto proteiny dále dělíme na tři typy:
- koncentrát - pomalejší trávení, nevýhodou je vyšší obsah laktózy, výhodou naopak lepší chuť
- izolát - vysoce koncentrovaný zdroj bílkovin, rychlejší trávení, menší obsah laktózy
Příklad: Reflex Micro Whey Native
- hydrolyzát - nejlépe a nejrychleji stravitelný protein, jedná se o bílkovinu naštěpenou na kratší řetězce
Příklad: Smartlabs Hydro Traditional
Kasein je využíván především při výrobě ,,night´´ proteinů a také jako jeden ze zdrojů bílkovin ve vícesložkových proteinech. Pro použití těchto proteinů je nevhodnější doba těsně před spaním, protože doba vstřebatelnosti kaseinu je až 8 hodin. Micelární kasein je ideální zdroj kaseinu. Vyrábí se ultrafiltrací mléčné bílkoviny, kdy se odstraňuje laktóza a mléčný tuk.
Příklad: Micellar Casein
Vícesložkové proteiny obsahují různé zdroje bílkovin. Výhodou je postupné vstřebávání bílkovin. Jejich použití je tedy vhodné v době, kdy bílkoviny nejsou doplňovány po delší dobu z jiných zdrojů.
Příklad: Quad Core
Mezi další méně využívané zdroje můžeme zařadit hovězí protein (beef), sójový protein, vaječný albumin a kolagen.
Další články z kategorie Doplňky stravy