Kasein...kdy využít? k čemu je dobrý? jaký vybrat?
Kasein je hlavní složka mléčné bílkoviny (tvoří 80%, zbylých 20% tvoří syrovátka).
Jeho využití je především v tzv. ,,nočních´´ proteinech (night protein). Využití v těchto produktech má své opodstatnění. Kasein se vstřebává velmi dlouhou dobu (až 8 hodin). Proto je konzumace kaseinu před spánkem vhodná - tělo je v průběhu spánku zásobeno kvalitními aminokyselinami.
Jako vhodné je použití i vícesložkových proteinů s obsahem kaseinu. Tyto produkty v sobě kombinují výhody rychlých i pomalých zdrojů proteinů. V první chvíli po požití takového přípravku se vstřebávají proteiny rychlé a až po čase se začínají se vstřebávat proteiny pomalejší. Tělo je tak zásobeno delší dobu.
Kasein není příliš vhodným zdrojem bílkovin pro použití těsně po tréninku – zde se hodí použít rychlý zdroj bílkovin. Ale můžeme se setkat s tvrzením, že je po tréninku vhodné využití vícesložkového proteinu s obsahem micelárního kaseinu pro svůj antikatabolický efekt.
Druhy kaseinu:
Micelární kasein – vysoce kvalitní zdroj bílkovin
Kaseináty (vápenatý, sodný) – bílkovina je znehodnocena (ovlivňuje především stravitelnost proteinu)
Při výběru by jste tedy měli jednoznačně vybírat micelární kasein, nikoliv kaseinát.