Chia semínka - zázrak původem z Jižní Ameriky
Tato starobylá semínka jsou původem z Jižní Ameriky, kde byla Aztéky a Mayi ceněna více než zlato. Tradičně je konzumovali před odchodem do války, neboť jim dodávala spoustu živin a energie.
Chia se mohou pochlubit ohromným množstvím antioxidantů (flavonoidů a polyfenolů, quercetinu, kamferolu, kyseliny chlorogenové a kyseliny kávové). Tyto antioxidanty (spolu s tuky) jsou velkým přínosem pro buněčné membrány, které jsou potom pružnější a propustnější pro živiny a přenos nervových signálů. Dochází ke zlepšení mozkových funkcí, paměti a koncentrace.
Chia mají třikrát větší množství antioxidantů než stejné množství borůvek.
Chia semínka také obsahují omega-3 mastné kyseliny ALA a rozpustnou a nerozpustnou vlákninu pro správnou funkci střev a imunitního systému. Tyto klíčové živiny podporují tělo v obraně proti každodennímu stresu a chronickým chorobným procesům.
Chia semínka obsahují zdravé tuky a čisté bílkoviny, vysoké množství vápníku, hořčíku a draslíku.
Tato kombinace je ideální pro udržení stálé hladiny cukru v krvi a tím velmi prospěšná pro diabetiky, osoby s onemocněním srdce a metabolickým syndromem.
Vláknina v semínkách Chia je schopná absorbovat vodu v množství desetinásobku své váhy a tím pomáhá k hydrataci tlustého střeva a jeho detoxikaci.
POUŽITÍ CHIA:
Chia semínka mohou být použita do nejrůznějších pokrmů včetně polévek a smoothies, lze je zamíchat do jogurtu, nebo nechat nabobtnat spolu s drobným ovocem jako puding. Jsou také skvělým doplňkem k jakémukoli salátu či vegetariánskému pokrmu.
Spoustě veganů chybí ve stravě zdravé bílkoviny a tuky, zatímco mnohým masožravcům zase antioxidanty a vláknina. Chia jsou perfektním doplňkem pro obě tyto skupiny.
Chcete-li optimalizovat své zdraví, konzumujte dvě až čtyři polévkové lžíce Chia každý den. Dvě polévkové lžíce Chia vám poskytnou sedm gramů vlákniny, čtyři gramy bílkovin a pět gramů omega-3 mastných kyselin.
TIP: PURASANA CHIA SEMÍNKA BIO
Další články z kategorie Strava