Arginin (L-Arginin)
Arginin (L-Arginin) je semi-esenciální aminokyselina - tělo si ho dokáže samo za určitých podmínek vytvářet, ale ne vždy dostatečném množství, proto je nutné ho doplňovat z vnějších zdrojů. Mezi vhodné zdroje argininu ve stravě můžeme zařadit ořechy, slunečnicová a sezamová semínka, pšeničný chléb z celozrné mouky nebo hnědou rýži.
Arginin má pozitivní dopad na ledviny a játra, podílí se také na odstranění jedovatého amoniaku z těla, který v organismu vzniká při metabolických procesech a podporuje tvorbu kolagenu. Dále má schopnost snižovat hladinu LDL cholesterolu.
Další účinky argininu:
- rozšiřuje cévy - vede tedy k lepšímu prokrvení svalů, díky produkci oxidu dusnatého (NO)
- podporuje imunitní systém
- stimuluje tvorbu růstového hormonu
- urychluje hojení ran
- stimuluje spermatogenezi
Arginin je jednou z nejčastěji se vyskytujících složek v tzv. předtréninkových suplementech.